Onze beschermer, het immuunsysteem

Onze beschermer, het immuunsysteem

Wij, de mens heeft een prachtig beschermingssysteem. Het immuunsysteem genaamd. Vooral nu in deze periode van het jaar kan het immuunsysteem ondersteuning gebruiken. De ‘r’ zit weer in de maand, dat kennen we allemaal wel dit gezegde. Tijd voor extra vitamines maar wat kan je nog meer zelf doen. 

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk te begrijpen wat is eigenlijk het immuunsysteem is en waarom is het zo belangrijk om je immuunsysteem te versterken?

Ik leg het je graag uit, het is in het begin een wat technisch verhaal maar ja zo werkt ons prachtige immuunsysteem. 

Wat is het immuunsysteem?  

Het immuunsysteem ofwel het afweersysteem genoemd is jouw verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkers. Het beschermd ons tegen bacteriën, parasieten, schimmels en virussen. Naast dat het beschermd, schakelt het ook ontspoorde cellen uit die kunnen uitgroeien tot kankercellen. Het ruimt deze ontspoorde cellen op. Dagelijks schakelt het immuunsysteem mogelijk 6 infecties en mogelijk 4 tumoren uit. Hoe bijzonder knap! 

Hierom is het zo belangrijk om jouw immuunsysteem gezond te houden. 

De eerste verdedigingslinie is de huid en de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal, luchtwegen, urinewegen en vagina. Een mooi voorbeeld is het ophoesten van slijm, de trilhaartjes duwen de ziekteverwekker naar buiten. Op de huid en slijmvliezen leven ook miljarden bacteriën. Op de huid wordt dit het huidmicrobioom genoemd. Er is een samenspel tussen de goeie en de slechte bacteriën. de goeie bacteriën beschermen ons tegen indringers. Dit speelt ook een rol bij huidproblemen zoals acne en eczeem. Hier zal ik de volgende keer op in gaan. 

In je darmen leven deze bacteriën ook, het darmmicrobioom genoemd. In de darmen bevindt ongeveer 75% van je immuunsysteem. Dit is de reden dat een optimale darmwerking zo belangrijk is. Deze eerste verdedingslinie is een onderdeel van je aangeboren immuunsysteem. Dit is dus vanaf je geboorte aanwezig. 

Een ziekteverwekker komt toch door de 1e linie heen, dan treedt de 2e verdedingslinie op. Dit zijn de afweer signaalstoffen zoals fagocyten en macrofagen die de ziekteverwekker kunnen doden en opruimen. En deze 2e linie kan het immuunsysteem activeren en afremmen. Dit systeem treedt snel op na contact met een ziekteverwekker. 

Een ziekteverwekker kan ook door de 2e linie komen en dan treedt het verworven immuunsysteem op na 4 – 7 dagen. Het treedt langzamer op maar wel doelgerichter. Het verworven immuunsysteem ontwikkelt zich in de eerste levensjaren. Hierom is het zo belangrijk om lekker buiten te spelen voor een kind omdat ze dan met veel ziekteverwekkers in aanraking komen. Er wordt in deze fase een geheugen opgebouwd tegen ziekteverwekkers waardoor je bij de 2de keer contact sneller kan reageren. 

Bij het verworven immuunsysteem spelen de lymfocyten een rol, dit is een type witte bloedcel en wordt gevormd in het beenmerg. In het beenmerg wordt deze cel een B-lymfocyt en in de thymus ( zwezerik ) tot een T-lymfocyt. Na aanraking van een ziekteverwekker gaan deze cellen antistoffen produceren. In deze fase voel je jezelf nog ziek omdat de ziekteverwekkers nog in de overhand zijn. De antistoffen worden via het bloed en het lymfesysteem vervoerd. Je voelt dat je lymfesysteem actief is als bijvoorbeeld de klieren in je hals opgezet en gevoelig aanvoelen. 

Het is een ingewikkeld uniek proces wat je lichaam doorloopt na een contact met een ziekteverwekker. Hopelijk is het nu duidelijker en begrijp je waarom het zo belangrijk is om je immuunsysteem optimaal te laten functioneren. 

Ons lichaam bestaat uit 48% DNA en 52% uit bacteriën, virussen en schimmels. Gek idee he! 

Neem zelf het hef in handen en maak jezelf sterk. Met je leefstijl en voeding kan jezelf positieve stappen nemen. 


Hoe kan jij zelf jouw immuunsysteem versterken? 

Eet gevarieerd 

Wij als mensen zijn gewoontedieren. Hierdoor eten we vaak elke dag hetzelfde; elke ochtend yoghurt, in de middag brood en avondeten wisselen wij wel af. Alles wat je eet is in principe een allergeen. Eet je te vaak hetzelfde kan je lichaam dat zien als een allergeen. Hierom het advies ‘eet gevarieerd’.  Zo plaag je zo min mogelijk je immuunsysteem. 

Eet zoveel mogelijk biologisch

De bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt over onze voeding wordt steeds sterker. Je kunt dit helaas niet meer van je appeltje afwassen. Lees eens goed de ingrediëntenlijst door van wat je eet. Tarwe wordt bijvoorbeeld overal in verwerkt. Dit zal niet de biologische versie zijn. Hierdoor krijg je op een dag een hoop negatieve afvalstoffen binnen. Dit belast je immuunsysteem enorm. 

Gezonde darmen

Je hebt net gelezen dat 75% van je immuunsysteem in je darmen bevindt. Om optimaal de goeie bacteriën in je darmen te benutten moet je veel vezels eten. Dan wel de gunstige vezels van groenten en fruit. De goeie bacteriën leven van deze groente vezels. 

De vezels van tarwe is te verwaarlozen voor je darmen. 

Voldoende vitaminen en mineralen

Voor alle processen van het immuunsysteem heeft het voldoende vitaminen en mineralen nodig. De belangrijkste vitamines zijn Omega 3, Vitamine D, Zink, Vitamine C en een multi vitaminen. Dit zijn de basis vitamines die je dagelijks wilt innemen via een supplement. 

Voldoende slapen

Gedurende de nacht hersteld je lichaam en laadt je weer op voor de volgende dag. Wanneer je tekort slaapt dan kan dit proces niet goed uitgevoerd worden. Hierdoor ontstaat er op den duur een disbalans in je hormonen wat weer een negatief effect heeft op je immuunsysteem. 

Vergeet ook niet de alcoholische drankjes die vaak voor het slapen worden genuttigd. Hierdoor lijkt het wel alsof je slaapt maar je lichaam is bezig met de alcohol af te breken met als gevolg dat je lichaam niet goed hersteld.

Beweeg en beweeg

Elke dag bewegen is belangrijk. Dit is gewoon voor alle functies van je lichaam belangrijk. Elke dag 30 minuten bewegen door bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Hiernaast lekker 2 a 3 intensief trainen ( uiteraard aangepast aan jouw lichaam en conditie ). 

Welke stap ga jij nu nemen voor een sterk immuunsysteem?

Ik ben enorm benieuwd. Voel je vrij om een reactie te schrijven onder mijn blog. Ik lees en reageer altijd op de reacties.